Villa Rotterdam | Ooze


Architect: Ooze - Eva Pfannes & Sylvain Hartenberg
Location: Rotterdam, The Netherlands
Site Area: 2,500. including water
Completion: 2010
Photographs: Jeroen Musch


The project is a redevelopment of a villa located in a green neighbourhood of Rotterdam. The existing villa was composed of an eclectic set of buildings stuck together forming a strange architectural patchwork: An original building from the early 20th century, a first extension built in 1991 mirroring the house and a final touch in 2003 to add 3 rooms and several facilities just before the current owner moved in.

Although the existing house proved to be highly inefficient with a set of substantially unusable spaces, the clients really enjoyed the feeling and “the soul of the house”, in other words the task became providing a new house in preserving the spirit of the old house.
The only possible expansion of the foot print were the permission free extension from the two side walls of the original house and to extend to a new maximum height of 11m.

We have decided to use this given maximum envelop as a guide line to form the skin wrapping around the old house and shape new spaces for inhabitation. The layout has been totally reorganized around a central void. A new staircase on the north wall is servicing first and second floor. Folds and facets were generated by an intuitive rationalism following what was permitted and what would benefit the space inside. This skin became the structure which sits like a hat on top of the existing and works as a load carrier to bring down the additional weight induced by the new floors and roofs.

The only construction method able to perform the precision and the speed of delivery requested by the client was prefabricated solid timber panel (Lenotec) used for the structure of the skin (roof, walls and floor). Continue here


Text + photos via www.archdaily.com | More


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Don’t forget to follow Archdezart on Facebook + Twitter to get all the latest updates


Did you like this? Share it:

Related posts:

House in Abiko, Japan by fuse-atelier architects
The Barcode House in Washington D.C.
The Citizen Office Concept | Vitra
Amsale Aberra's Loft in New York | Vicente Wolf
MIKI 1 House | Alexander Brenner Architects
Janus Extension & Renewal of Rapperswil-Jona Municipal Museum | :mlzd Architects
D-apartment in Osaka, Japan | SPACESPACE
Hotel Topazz | BWM Architekten und Partner
Villa in Andalucia | McLean Quinlan Architects
Copenhagen Penthouse II | Norm Architects
Apartment interior and furniture design | B&B Italia
Mirante do Horto House in São Paulo, Brazil | Flavio Castro
Coffee shop interior: Briki in Veroia, Greece | Dimitris Koukoudis
The Exbury Egg | SPUD Group + PAD Studio
AIBS House in Ibiza, Spain | Atelier d’Architecture Bruno Erpicum & Partners
'To Kati Allo', fast food interior in Veroia, Greece | Dimitris Koukoudis

Leave a Reply

Your email address will not be published.


2 + nine =