D-apartment in Osaka, Japan | SPACESPACE


Location: Osaka, Japan
Architects: SPACESPACE  | Takanori Kagawa + Junko Kishigami
Project name:D-apartment (Casa Kojiro)
Structural design: Ohno Japan
Constructor: PanaHome
Program: collective housing + shop
Area: site161.72m2・floor240.16m2
Structure: steel・3stories
Date: December,2011
Photo: Koichi Torimura


This collective housing’s scale is intermediate position between detached housing and building. This project site is situated on the west side of small station, a big 700-year-old camphor tree passing through the platform and the canopy.The west side being mixed multiplicity of environmental-elements (bicycle-parking space, shrine, shops under the elevated, small street stand, etc) is more congested and lively than the east side being developed small station plaza and roundabout in order.

This project site having 5 borders is enclosed in too many elements, but the front road on the west side of this site facing 1st floor office and the elevated platform viewing to north, the sun to south are particularly important things. So, I thought to design the building connecting these 3 elements smoothly.

Ordinarily collective housing for single family is 20-30㎡ in Japan. This plan is composed of 4m×8m grid, and  bathroom, lavatory, corridor and entrance occupy it’s large area. So, living space is very small. Dwelling variation is made by only changing the wallpaper.If dwelling unit is 2m×16m, this plan widen to only one side and become corridor like room. Bathroom and bedroom is allocated on the end. This privacy area is hidden by bending the room shape, not getting the walls up.Whole volume is consist of 2 rooms fit in 1floor×3layers. Allocating 2m wide wall-like volume along the border line of lot, and controlling the position of open-air stairs, generate the method of dwelling variation by it’s shapes and relation to environment. Very thin courtyard generated by these process and open-air stairs are very comfortable space compared to ordinary open-air stairs of collective housing enclosed in neighbor buildings. Windows are aligned by a pair (symmetrical to room center line) for ventilating and daylighting the courtyard through 2m volume. Continue here


 

 

 

 


Text + photos via www.arthitectural.com


Don’t forget to follow Archdezart on Twitter + Facebook to get all the latest updates


Did you like this? Share it:

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− five = 2