Kumutoto Toilets, Wellington, New Zealand | Studio Pacific Architecture


Architect: Studio Pacific Architecture
Project team: Stephen McDougall, Bret Thurston, Guy Marriage, Peter Mitchell
Client: Wellington Waterfront Ltd
Location: Wellington, New Zealand
Size: 26.5m2
Completion: September 2011
Materials: Concrete, steel


Project description from Studio Pacific Architecture:

These public toilets are located at the Synergy Plaza in the Kumutoto Precinct, situated at the northern-most end of Wellington’s waterfront. As well as taking into account practical considerations such as security, hygiene and vandalism, the brief was to create a structure with a sculptural form, something iconic, highly visible and unusual that was also well integrated into the visual and historical context of the surrounding precinct. To be seen in the round, the design comprises two elongated, irregularly curved forms, instantly recognisable from all key pedestrian approaches and terminating a sequence of spaces and elements along the laneway.

These organic forms, eye-catching and instantly memorable, are suggestive of crustaceans or sea creatures, as if the structure was a kind of fossilised husk that had been discovered and inhabited. Recalling the waterfront’s shipping past, they evoke the crusty saltiness of the sea in the smooth levelness of the precinct, clinging to its surface like barnacles to the underside of a boat.  Along with adding a playful element to its surroundings, this aquatic reference also links back to the origins of the name Kumutoto, a former pa and ancient stream running under the reclaimed land.

Each form contains one accessible public toilet, with one of the two also including cleaning facilities. Their robust concrete construction is appropriate to the surrounding maritime environment. A metal rainscreen, painted the brick red of the neighbouring sheds, ties them into the heritage context and enhances their visibility. While they contrast with the linear architecture of the surrounding buildings, again contributing to their visual distinctness, the curves of the new structure also echo some of the ornate detailing on the nearby sheds. Cantilevered ‘tails’ provide natural ventilation.


Via www.dezeen.com


Don’t forget to follow Archdezart on Facebook + Twitter to get all the latest updates


Did you like this? Share it:

Related posts:

Rooftop Playground
Desert Villa project | Uri Cohen Architects
Elastic Spines Project on Building Fashion | AA Paris Olivia Pearson + Giulia Conti
Beautiful People Shop, Japan | Wonderwall
Amsale Aberra's Loft in New York | Vicente Wolf
House Like Village | Marc Koehler Architects
Contemporary Brazilian Apartment | Studio Guilherme Torres
Contemporary Beach House in Fire Island, NY, USA | SPG Architects
Waterfront Residence in Miami Beach, Florida | Ralph Choeff
Mistral Wine + Champagne Bar in São Paulo | Studio Arthur Casas
Chevron House in London, UK | Andy Martin Associates
Home in Villarcayo, Burgos, Spain | Pereda Pérez Arquitectos
Google Campus in Dublin, Ireland | Camenzind Evolution
Coffee shop interior: Briki in Veroia, Greece | Dimitris Koukoudis
Race Round the House in Itoshima, Japan | Architect Show Co.
G House in New South Wales, Australia | Fleming + Hernandez Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two × 4 =