AA House in Mojácar, Spain | MVN Architects


Architects: MVN Architects
Location: Mojácar, Almería, Spain
Architect In Charge: Daniel H Nadal, Diego Varela de Ugarte, Emilio Medina
Technical Architect: Maria Isabel García Mellado
Project Year: 2007
Photographs: Courtesy of MVN Architects


Project Area: 285.0 sqm
Construction Company: AJCC Constructions

The site is located in Almeria, municipality of Mojacar, in the surrounding area of Cerro del Albar. It is a rugged topography, with steep and open distant horizon over the sea. On the site there exists a small platform, which will be used as base for the building. The project had to answer two questions raised by the client: One, offer a solution that would allow feeling the horizon as part of the house. Two, develop a housing program for a marriage with two children, according to the following needs: garage and kitchen; lounge dining room and office-library; main room, rooms for the children and guests; and a small sauna, workshop of sculpture and painting, and court-warehouse for drying and storage of parts.

The housing places on an existing platform oriented to the east, toward the Mediterranean Sea, in an area with a steep slope. Given the rugged terrain, the general organization of the project has been defined by the need to adapt in a rational way to the topography, avoiding dismantle that might be excessive and so minimize the impact that the building could suppose to the environment. The location of the home taking advantage of the small natural platform, minimizes earth moving and get a perfect adaptation of the architecture to the field. In lower levels, other platforms continue structuring the plot, creating zones of fruit-bearing trees and garden. Some of these platforms use existing stone walls in the plot, remains of ancient terraced plantations, thus recovering the character that had long ago the area. In this sense, the project maintains a constant relation with the environment, promoting the transition of scales and protecting the landscape value of the area.

The housing is organized into three bands that are displaced longitudinally: The services band, partially buried, anchoring the house on the slope. It organises the uncovered parking, court of service, pantry and kitchen, the latter with a small terrace. The central band receives the main elements of the house. On having been delayed with respect to the other two, it sets up a large patio where is proposed the access, protected behind the fold of the walls. Once inside, a small patio glass distributes the routes, introducing a diffuse light sifted by vegetation. Continue here


Via www.archdaily.com


Don’t forget to follow Archdezart on Facebook + Twitter to get all the latest updates


Did you like this? Share it:

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 × = eight