Click on images for high resolution

 


Abbots Way in Hampshire, UK | AR Design Studio


Architects: AR Design Studio
Location: Hampshire, UK
Architect In Charge: Andy Ramus
Project Year: 2012
Photographs: Martin Gardner


Abbots Way, the latest creation by AR Design Studio, is a stunning five bedroom house. Bordered by mature trees and a small lake, this spectacular house creates feelings of ultimate relaxation and privacy, whilst its contemporary design juxtaposes superbly with its beautifully rural location, on the south coast of England.

The site is accessed via a private forest lane. Its overtly linear approach extends into the plot and creates the conceptual main axis. A second axis, perpendicular to the former, intersects and leads towards a hot tub and the lake. These axes are defined by timber paths and large stone walls that begin in the garden and run through the house and out the other side. The walls continue through the plot, to link a further a separate office and gym space at the bottom of the garden. These dividing walls create four separate garden experiences, the first of which being the entrance space. The second is a calm pebbled Japanese herb garden to the rear of the house linking the separate office. The third is a private enclosed wooded space dedicated to the kitchen and master bedroom above. The fourth is a large open expanse of tropical plants and lawn reaching down to the lake, reflecting the open plan living space that looks over it.

A white box, sat on top of the axial walls, gives the upper sleeping floor a light weight image and appears to be floating above the stone axes. It contains the five bedrooms, all with large glazed areas. This provides beautiful tree top views of the lake and surrounding woodland, creating a sense of being nestled amongst the tree canopy whilst lying in bed.
The ground floor living areas, nestled under the box and formed by the axis, are enclosed with large sliding glazed panels that provide a seamless link between the internal and external. The terrace further accentuates this, with the use of a single style of floor tile inside, that extends outside through flush thresholds to really give a true sense of ‘inside/outside living’. Continue here


Via www.archdaily.com


Don’t forget to follow Archdezart on Facebook + Twitter to get all the latest updates


Did you like this? Share it:

Related posts:

The PLUS House by Mount Fuji Architects Studio
Hotel Arc del Teatre | EQUIP Xavier Claramunt
The Narrow House | Bassam El Okeily
Permy Mi Jang Won Salon | M4 Design
Clearview Residence | Altius Architecture
The Town Hall Hotel, London UK | Rare Architecture
Janus Extension & Renewal of Rapperswil-Jona Municipal Museum | :mlzd Architects
2V House in Tumbaco, Ecuador | Diez + Muller Arquitectos
Copenhagen Penthouse II | Norm Architects
MAMA Shelter | Philippe Starck
Vertical Loft in Rotterdam, The Netherlands | Shift Architecture Urbanism
House on the Cliff in Calp, Spain | Fran Silvestre Arquitectos
Casa Curato in Zapopan, Mexico | Hernández Silva Arquitectos
Two Contemporary Homes India | VPA Architects
Solar Panel Facade on LA school | Brooks + Scarpa Architects
House in Auckland, New Zealand | BOX Living

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three + = 6