Cantilever House in Holladay, Utah | Imbue Design 


Imbue Design have designed the Cantilever House in Holladay, Utah.

What do you do with a vacant 1.32 acre lot in the built?out?burbs of Salt Lake City? You construct a 3,200 sq ft residence of simple form, for a family of complex desires. The lower, massive volume extends eastward to the fruitful pasture. An open plan allows the floor to hold all familial gathering functions, which spills out to a large exterior living space. The upper volume, housing all the private spaces, cantilevers off the lower mass and shelters the patio below. All bedrooms face east, toward the glorious Wasatch Mountains; if you’re not a morning person, you will be converted.

The project discussion started with the client’s statement, “We are vodka?tonic fans, however this should be a beer and wine house.” Hosting friends and family becomes an event, where all can come together in one open space to enjoy each other’s company. A twenty foot lift and slide door allows the interior space to extend to the fresh air patio, which houses a built-in cooking area and fire feature. Being able to take the party outside is important to these Black Rock City inhabitants, who enjoy sun salutations as well as strong libations.

Proximity to service connections didn’t stop these homeowner’s from disavowing the local, monopolistic utility companies. A tight building envelope, clad in four inches of expanded polystyrene brings the house beyond double the standard insulation values. Geothermal lines embedded in the site aid in heating and cooling the radiant system of the house. A heat recovery ventilator keeps air moving through the space, conditioning warmer spaces with cooler air from other portions of the house. Operable Floor to ceiling fiberglass windows in every room allow the occupants to control the diurnal mountain breezes without compromising U value. Triple-pane and quad-pane glazing diminish sound transmission as well as limiting unwarranted eastern summer solar gain.

Low maintenance materials was paramount for the client. Cementious plaster anchors the lower volume to the ground, while the upper volume is wrapped in burnt cedar. The port orford cedar is flash burnt to avoid rot, insects and any Black Rock training mishaps.


Don’t forget to follow Archdezart on Facebook + Twitter to get all the latest updates


Did you like this? Share it:

Related posts:

LOFT London Farm Tower competition
The Safe House by KWK Promes Architects
Bivouac Exhibition | Ronan & Erwan Bouroullec
The Town Hall Hotel, London UK | Rare Architecture
Hill House in Melbourne, Australia | Andrew Maynard Architects
Slide House | LEVEL Architects
2V House in Tumbaco, Ecuador | Diez + Muller Arquitectos
Ipês House in Brazil | Marcio Kogan’s StudioMK27
E4 House in India | DADA Partners
Psychiko House in Athens, Greece | Divercity Architects
Interior design of an industrial loft | Ando-Studio
Schiller Residence in Lavon, Israel | SaaB Architects
The W House in Nakhon Ratchasima, Thailand | IDIN Architects
Unique Contemporary Villa in Ramot Hashavim, Israel
Das Aigner in Ybbsitz, Austria | Kleboth Lindinger Dollnig
Freshwater Semi in Freshwater, Sydney, Australia | David Boyle Architect

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − 6 =