Psychiko House in Athens, Greece | Divercity Architects  


Divercity Architects have designed the Psychiko House in Athens, Greece. Description from the architects:

This private residence in Psychiko, an affluent suburb of Athens, was designed for maximum freedom of movement and flexibility. The house is divided into three distinct zones: a stone core inspired by the defensive rock of the Acropolis, an amphitheatrical upper floor, imagined as a pair of binoculars framing the expansive city views, and a transparent living area that occupies the space between them. Each zone is connected through a notional ribbon running through the site.

A series of surprises playing with light and scale, the design exploits the tension between conflicting elements – opaqueness and transparency, intimacy and openness, curves juxtaposed with angular geometry. In contrast with the fluid interior, the external wall is clad in stone, sheltering the residence from the surrounding buildings. This boundary peels away to create an intimate garden that opens up to the neighbouring house, which belongs to the same family. The sweeping arc of the external wall is echoed by the swimming pool, a canal that connects the front and back of the house. With an entrance camouflaged in the stone wall, the marble garage doubles as a gallery for the owners’ collection of vintage cars and modern art. Glazed partitions, skylights, and slatted blinds allow natural light to penetrate the open-plan living spaces. A series of cuts and slits in the sculptural façade bring the outside in. Located on the first floor, the bedrooms are suspended in mid-air, with picture windows that frame the spectacular view across Athens. The effect is like standing on the edge of a diving board ready to plunge into the cityscape.


Architecture: Divercity Architects | Photography: Erieta Attali


Don’t forget to follow Archdezart on Facebook + Twitter to get all the latest updates


Did you like this? Share it:

Related posts:

LEGO Architecture: Frank Lloyd Wright’s Robie House
The PLUS House by Mount Fuji Architects Studio
Building right on the Corner | EASTERN Design Office
Roll it Experimental Housing | University of Karlsruhe
SnackBox | Ædifica + MuvBox
Clearview Residence | Altius Architecture
The NaCl House | David Jameson Architect
Dalian Museum Competition - Concept | 10 Design
IBM Software Executive Briefing Center | Iosa Ghini Associati
Contemporary Brazilian Apartment | Studio Guilherme Torres
Five Star Contemporary Home in Caesarea, Israel | Maya Rosenberg
Vertical Loft in Rotterdam, The Netherlands | Shift Architecture Urbanism
1151 Crenshaw in Oregon, USA | Jordan Iverson Signature Homes
BLLTT House in Buenos Aires, Argentina | Enrique Barberis
J4 Houses in Lomas del Mar, Lima, Perú | Vertice Arquitectos
Cachalotes House in La Molina, Peru | Oscar Gonzalez Moix

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 0