Möllmann Residence near Bielefeld, Germany | Wannenmacher + Möller


Wannenmacher + Möller designed the Möllmann Residence near Bielefeld, Germany.

The Möllmann residence is located in a residential area, mainly comprising detached houses, outside Bielefeld. The traditional regional architecture served as a point of orientation for the exterior of the house. In accordance to the barns that are popular for agricultural use in this rural region the residence was designed as a lengthened, rectangular structure with a double-pitched roof without overhang. The masonry facades on three sides in quarry stone also refer to the traditional architecture in rural regions.

Although the house includes formal references to regional traditions the character of its interior is still consistently modern. The open plan allows the rooms to flow into one another and the complete glazing of the side of the building shell that faces the garden allows the inside to melt into the outside. Numerous built in storage elements, benches and storage rooms provide sufficient storage inside the house to allow the main living zones being kept free of objects for everyday use.

Reduction to only a few materials and colours – Italian sandstone for the floor, white plaster for walls and ceilings, oiled oak for the benches and glass and grey aluminium for the windows – gives the rooms a soothing calmness. With the support of a minimum of furnishings the architecture develops an ascetic austerity.


Architecture: Wannenmacher + Möller | Photography: Csaba Mester


Did you like this? Share it:

Related posts:

Roca London Gallery | Zaha Hadid Architects
Astral Media Office Interior | Lemay Associés
Amazing Garden Studios | Pod Space
Artificial Topography | Ryumei Fujiki
The Town Hall Hotel, London UK | Rare Architecture
Steel Study House II | Archipelontwepers
Rieteiland House | Hans van Heeswijk Architects
Vertical Loft in Rotterdam, The Netherlands | Shift Architecture Urbanism
Strauss Residence in Stuttgart, Germany | Alexander Brenner Architekten
Lucky Shophouse in Singapore | Chang Architects
Black & White Architectural Project | STUDIO.O. organic design
Plus Home in Shizuoka, Japan | Mount Fuji Architects Studio
KM House in Argentina | Estudio Pablo Gagliardo
Casa Sulla Morella in Castelnovo Sotto, Reggio Emilia, Italy | Andrea Oliva Architetto
House GePo in Wijgmaal, Belgium | Open Y Office
Residence in Nikaia, Larissa, Greece | Potiropoulos D+L Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 + = ten