Jungle beach house in São Sebastião, Brazil | ArqDonini architects


Jungle beach house in São Sebastião, Brazil designed by ArqDonini architects.

Description by the architects:

Set inside a fantastic preserved area of rain forest, on the coast of São Sebastião, just 10Km from Barra do Una Beach, this house respects the environment due to the logistics of its construction. The adopted system was a mix of dry solutions, iron frame, corrugated panels, dry wall, still deck, ready made aluminium windows etc. Building in the forest is not easy work, so we tried to avoid as much as possible sending too many people to work there. What usually happens with new constructions by the beach, specifically in this region, is that many people go to work there and never go back to the city, this in turn has created a huge number of slums.

We attempted to send this house to the site almost ready. Unfortunately, in Brazil we don’t have good systems in place for this process, so we had to invent one. Because of the topography, the ground floor is not on the ground but almost flying supported by columns and bins made of special oxidized steel.

This level opens up to a large area, connected to the outside by sliding glass doors and windows. The upper level, with three bedrooms rooms and three bathrooms, also shares the same lush green view. A rooftop and a naturally paved open basement complete the collection of possibilities for relaxation. We also studied Vedic Architecture to find the best solutions for wind flux for ventilation and to take advantage of maximum sunlight.

This helped us in choosing the square shape (a sacred shape for them) as the mathematic basis for creating all the spaces, including the most important one: the empty centre, where all energies can freely run. For this enchanting work we won an important “ecological” award here in Brazil, the Planeta Casa award, for which we are justly proud.


Don’t forget to follow Archdezart on Facebook + Twitter to get all the latest updates


Did you like this? Share it:

Related posts:

Emergency Shelter | LAVA
Oloron-Sainte-Marie Multimedia Centre by Pascale Guédot
The Bloomberg Pavilion, Tokyo | Akihisa Hirata
Villa Midgård, Stockholm, Sweden | DAPstockholm
Rieteiland House | Hans van Heeswijk Architects
Theatre Agora in Lelystad, The Netherlands | UNStudio
La Lucia | SAOTA + Antoni Associates
Ber House in Midrand, South Africa | Nico van der Meulen Architects
CC House in Chihuahua, Mexico | Parque Humano
Mistral Wine + Champagne Bar in São Paulo | Studio Arthur Casas
H-House in Seoul, Korea | Bang by Min
Chevron House in London, UK | Andy Martin Associates
House in Travanca in Portugal | Nelson Resende
The Concrete House in Buenos Aires, Argentina | Vanguarda Architects
Containerlove in Kall, Eifel, Germany | LHVH Architekten
Igualada N1 House in Barcelona, Spain | Jaime Prous Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 + = seventeen